Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dayanıklı, esnek ve uysal bir örgüda olmalı, leziz bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey etkili oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime müheyya varsaymak muhtevaindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında muhtevailen bir puro ülkü nem bileğerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça münasip ve muhtevailebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken sair bir nüfus bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir değer bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna çağ ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en düzgün değer bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah şey vasati 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan müstakil olmadığı muhtevain belirli bir çağ içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait alev bileğmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri elde etmek muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu değer iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz etkili nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en düzgün şık olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem derç hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde etkili nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.